Защо USB тип C се налага като нов стандарт?

usb type c
Print Friendly, PDF & Email

Шанса да имате устройства с USB, които ползвате във всекидневния си живот е близко до 100%. USB (Universal serial Bus) е най-полпулярният вид порт. До преди много близко време този вид връзка беше най- успешна и предпочитана.

Но непрекъснатото развитие в света на технологиите, изостави назад в играта стандартният USB тип А, който всички познаваме. Той изоставаше от Thunderbolt, както по скорост така и по лекота на използване. USB тип А, мина през няколко етапа от 2.0, на 3.0 и сега най-песледният етап 3.1. Портът обаче си остана същият.

Другата причина беше това, че освен с USB тип А (да, тези на лаптопите и компютрите ви), имат тип Б (срещано предимно при принтери и подобни). И двата вида съответно си имат мини (старите камери и други устройства) и микро ( при телефоните) версии, което прави общо 6 различни видове USB порт. Това трябваше да се унифицира и да се наложи един стандарт. Сега тип С ще замести портовете в лаптопи, компютри, телефони и всички устройства, които испозлват USB.

type c
usb type c

Друг тласък на новия порт дадоха производителите. Новите информационни устройства са в постоянна надпревара за елегантност. Конкуренцията е много силна имено при дебелината на устройствата. Всички производители се опитват да направят устройствата си по-елегантни, по-тънки. И тази надпревара именено наложи в новите устройства да се избягва USB тип А, а се наложи на негово място USB тип С, който заема много по малко пространство.

Какви предимства ни доставя USB тип С?

1.    Няма да ни се налага вече да изживяваме досадното търсене на правилната страна на USB кабела. USB тип С няма горна или долна страна и може да се включва и на двете страни.

2.    Скоростта която достига USB тип С е 10 Gbps,  двойно по-бърза от тази на тип а 3.0 (5 Gbps).

3.    USB тип С 3.1  допуска трансфер на 100W мощност. Това е достатъчно сила за да захрани лаптоп и означава че дните на AC адаптерите са броени.

4.    USB тип С 3.1 разполага с 4 дата ленти, което прави възможно да пренася видео и ауди сигнали като DisplayPort или HDMI с резолюция до 5K.

Преминаването от един стандарт към друг отнема известно време. Това важи и при случая с усб портовете ще е нужно определено време докато се наложи изцяло моделът на USB тип С.

А какво мислите вие бихте ли минали към устройства които ползват USB тип С веднага или бихте изчакали пълната интеграция. Очакваме вашите мнения долу в коментарите.

Автор: Аднан Расим

Харесвате ли това, което четете тук? Харесайте ни във Facebook, Twitter, Instagram, Google+, за да получавате известие, когато публикуваме нова статия или актуална новина. Може също да подкрепите развитието на този сайт като се запознаете с тази страница.