Инженерите на Facebook бяха принудени да изключат щепсела на ботовете, които работят чрез изкуствен интелект

Facebook bots
Print Friendly, PDF & Email

Изкуственият интелект може да бъде много полезен в ежедневието на модерния човек, но във същото време може да бъде и много опасен. Съвсем скоро инженерите на социалната мрежа Facebook, станаха живи свидели как това може да се случи в реална ситуация и наистина разбраха, каква потенциална опасност съдържа изкуствения интелект.

Инженерите, които създадоха ботове, фукциониращи на принципа на изкуствения интелект за да се подобри работата на мрежата, станаха свидетели на нещо необичайно и неразбираемо. Програмираните ботове, които общуват помежду си на Английски език започнаха да създават съобщения, които са неразбираеми, макар и да са на Английски. Това учуди и обърка инженерите в голяма степен, защото съобщенията не съдържаха никаква логична смисъл. Разбира се за самите ботове това не беше така, те разбира напълно какво говорят помежду си.

Изглежда ботовете не са харесали зададеният им език за комуникация и са създали свой собтвен метод, чрез който да обменят информацията по-бързо и шифровано.

Дефакто съобщенията изглеждата по този начин:

– “I can can I I everything else”

– “Balls have zero to me to me to me to me to me to me to me to me to”

Тези неразбираеми и несмислени изречения за хората, бяха съвсем ясни на ботовете. Това го знаеха и самите инжинери, но не можаха да дешифрират, какво всъщност означават тези изречения за програмираните ботове. Като резултат от това, те решиха да изключат щепсела.

Интересното в този случай е, че как изкуствения интелект, може да създаде голям и застрашаващ проблем в компютърните системи създадени за да улесняват ежедневието на човека. Не е чак толкова страховит проблем, но всички видяха в действие потенциала на изкуствения интелект.

Според теориите, когато ботовете са казвали два пъти подред „Аз“, означавало, че дадено нещо се е случило два пъти. Наистина е впечатляващо как ботовете са намерили пряк и по-ефективен начин да комуникират помежду си.

Добре е да отбележим, че Mark Zuckerberg е един от феновете и инвеститорите в изкуствения интелект. Само преди месеци имаха голям спор с Elon Musk относно опасността, която крие това нещо, но Zuckerberg здраво защитаваше тезата си, че изкуствения интелект не крие опасност във себе си. След всичко това май ще трябва да си помисли отново, а несъмнено е въпрос на време Elon Musk да се включи в темата и да си направи бъзик отново с Zuckerberg.

Автор: Аднан Расим

Харесвате ли това, което четете тук? Харесайте ни във Facebook, Twitter, Instagram, Google+, за да получавате известие, когато публикуваме нова статия или актуална новина. Може също да подкрепите развитието на този сайт като се запознаете с тази страница.