Какво прави Facebook толкова популярен? Общ анализ на функционалността.

Както знаете днес изпращането на съобщения става светкавично благодарение на модерните комуникационни системи и организации. Всеки има различни предпочитания и инструменти за осъществяване на контакт.

Някои ползват само ел. поща и телефон, а други наблягат на соц. мрежи като Facebook, Twitter, Linkedin, чат програмите като Viber, WhatsUp, Skype, Signal или Telegram. Безспорно най-популярен сред всички гореизброени е соц. мрежа фейсбук. А питали ли сте защо всъшност е толкова популярн и с какво точно стана толкова популярен.

В тази статия няма да надникнем в историята на компанията, а ше обсъдим дедайлите, които допринесоха за развитието на мрежата като популярен инструмент за комуникаця и осъществяване на контакт.

Поддържаните опции:

– Съобщения.

Разбира се на първо място се нарежда опцията за изпращане на текствови съобщения. Истината е, че много хора спестиха от таксите за мобилен оператор. Възможността да изпращаш безброй съобшения, освен това безплатно, е уникална услуга сама по себе си. Единствената негативна страна е, че трябва да имаш интернет връзка.

– Обаждания и разговори.

Естествено, че на втора позиция се очертава функцията за обаждане и видео разговор. Някои ще кажат, че защо не е на първо място. Причинат е следната, при обаждането и видеоразговора теглите повече интернет пакети във сравнение с текстовите съобщения. т.е. ако интернет връзката ви е бавна, възможно е да изпитате неудобсво, а в най-лошия случай да се изнервите, ако обаждането е важно или по делови случай.

– Времева стена (Timeline).

Ние хората, обичаме да се доказваме и изразяваме себе си, независимо какъв е случаят. Именно тази опция да споделяш мнението, критиката си и като цяло гледната си точка на своята стена, прави соц. мрежа толкова интересна. Ще ви издам една тайна, соц. мрежа е социална защото поддържа тази опция и без нея тя няма да съществува, т.е. няма да видите соц. мрежа без профилна стена, защото ако времевата стена не съществува, тя няма да се отличава по нищо от обикновенните комуникационни канали.

– Добавяне на снимки видеоклипове.

Още една интересна опция, която дава сцена на лична изява. Всеки обича да качва снимки с приятели, близки и роднини или семейството си. Не се приключва само с това, разбира се. Тази опция е полезна и за всички автори, художници, журналисти, активисти, политици и всички хора, на които в основата на професията им са снимките или видеоклиповете.

– Създаване на страница, групи/обшности.

Тук пак важи горепосоченото. Ако вие сте колоездач, любител на моторните спортове, фотограф, бизнесмен, без значение какво сте, ако търсите своята общност и среда в която да намерете своята сродна душа, то тази опция е точно за вас. Ако пък не е налична или не е създадено това, което търсите, просто вие може да се пъвият създател на вашата общност. Страхотно нали.

– Хресвания, споделяне, коментар.

Вярвате ли ми, има хора, които са в тази соц, мрежа само за да получат едно харесване, коментар или споделяне на това, което публикуват. В общ профил, тази опция отново допринася за популяризиране на фейсбук като услуга. Това, е като заключение за този отдел.

Общ анализ:

Изглежда, че фейсбук ще е дълго време лидер в пазара или поне в списъка на глобалните соц. мрежи. Предпочитан е главно от младите хора, главно заради опциите, които предлага. Има и интересен спор дали се превръща в сайт за запознанства, но както твърдят и от управлението на компанията, главно тя е създадена за да се свързват хората само с техни познати, семейство, приятели и близки. Възможно е да видите и съобщение, което ви упреква да изпращате покани за приятелство само на хора, които познавате.

С нарастването на потребителите, нараства и броят на инвеститорите в компанията. Повече потребители, означава повече пари, съответно нараства и броят на рекламодателите, чрез които компанията главно печели финанси.

Марк и инвеститорите определено имат планове за бъдещето на компанията, но към този момент изглежда, че няма да има особена голяма промяна относно предлаганата услуга или се пази като фирмена тайна.

Print Friendly, PDF & Email

Харесвате ли това, което четете тук? Харесайте ни във Facebook, за да получавате известие, когато публикуваме нова статия или актуална новина. Може също да подкрепите развитието на този сайт като се запознаете с тази страница.