21 факта за Elon Musk, които може би не знаете

Elon Musk Space X Tesla Motors

Историята е свидетел за пионерите, които промениха света като създадоха стотици изобретения в полза на човечеството и до ден днешен все още продължават да го правят. От машини, които работят със силата на парата стигнахме до космически совалки и този факт ни кара да се посмеем на думите “Вече няма какво да се изобрети!”, изрекани преди време от президента на Американската катедра за издаване на патенти – Charles Duell.

Да оставим настрана тази смешна и подигравателна реплика. Това, за което днес говорим са теми като соларни панели, квантови компютри, свръх-бързи машини за транспорт, електрически автомобили и още много други щуротии, които преди 1 век са звучали като невъзможни тъпотии.

Всъщност и днес посред нас има една жива легенда, която със всеки изминал ден допринася за развитие на човечеството със своите изобретения. Разбира се, че е един от най-добрите пионери, които историята е виждала някога и той се казва Elon Musk.

Днес той е на 45 години. Преследва своите мечти чак от 1995 година насам т.е. от 24 годишна възраст. Всички го познават и знаят като човека променящ историята или по-скоро като пионер в технологичната индустрия.

За целия този период той успя да създаде компаниите SpaceX, Tesla Motors и Paypal. Разбира се това са само малка част от проектите, които той е стартирал. Логично е да се досетим, че както успехи, така и провали е имал всеизвестният милиардер Elon Musk. По-тази логика, след време може да впишем в историята следната мъдрост: “Ако имахме само успехи и никой не правеше грешки, тогава какъв смисъл щеше да има от всичко това, което правим?”.

След тези думи, не можем да кажем, колко е предвидлив Elon Musk, но със сигурност има неща, които можем да научим от него, както и извлечем факти за мотивация. Всъщност колко знаем за него? След малко ще разгледаме неща, които може би не знаете за известният пионер. Възможно е да сте чули някои неща за него, но все пак искаме да ви разведем на една разходка към живота и ежедневието му…

1. Роден е през 1971г. в столицата на Южна Америка – Pretoria.

2. Майка му Maye Musk е фотомодел от 15г. възраст и на 63г. шокира всички като позира за списанието New York Magazine за да се заяде с Demi Moore.

3. На на 12г. Elon подчерта своите умения в сферата на технологиите, като създаде видео игра на име Blastar и го продаде на фирмата PC and Office Technology за 500 американски долара.

4. Завършва Икономика, също и Физика в Пенсилванския университет. През 1995 година, макар и да влезе с отличен успех в StanFord, той решава нещо, което ще промени живота му. След два дена напуска университета StanFord. Заедно с брат си Kimbal Musk започват да работят по Zip2. През 1999 я продават за 307 милиона долара в брой и активи на стойност 34 милиона долара на AltaVista.

5. По време на обучението си открива, че всъщност човечеството има нужда от по-важно нещо – чист въздух, космос и интернет.

6. Годината е 1999. Създава основите на една от най-големите системи за онлайн разплащане в днешно време – PayPal, тогавашният X.com. През 2002 PayPal се продава на eBay срещу активи на стойност 1,5 милиарда долара.

7. През 2002 година създава компанията SpaceX. На 31г. възраст удря подпис на най-важния си проект дотогава – компанията за космически транспорт и логистика. Първите от създадените ракети са Falcon 1 и Falcon 9, а първата машина на компанията има наименованието Dragon.

8. Tesla Roadster – първият електромобил на Tesla Motors се продава в 31 държави и 2500 парчета намират собственици.

9. Мъск, притеважа най-много активи и е изпълнителен директор в SolarCity. Тя е най-голямата компания в Америка, която се готви да доставя електричеството на цяла Америка като използва слънчевата енергия и соларните панели.

10. За 1 милион долара купува колата-подводница, участваща в заснемането на кадрите James Bond през 1977 в филма “The Spy Who Loved Me”.

11. От създателите на Google – Larry Page, споделя че ако някой ден трябва да остави състоянието си на някого, то наследникът му ще бъде Elon Musk. В речта си Лари казва: “Ако някой ден трябва да предам цялото си състояние ня някого, ще избера Elon Musk. Човека иска да отиде в Марс, ще промени света!”.

12. Първото дете на Мъск, Nevada Alexander умира 10 седмици след раждането си. След това той става баща на две момичета и 3 момчета, общо 5 деца.

13. Продуцента на всеизвестният филм Iron Man, Jon Favreau в един свой репортаж споделя, че за дизайна за главният герой във филма т.е. робота на Tony Stark са взели вдъхновение от Elon Musk. По-късно във втория филм на Iron Man, фабриката SpaceX участва в заснемането му.

14. Най-известното списание за предприемачество в Америка – Forbes, класира пионера в „Топ 10 на най-силните CEO-та на Америка под 40г.“

15. Elon Musk споделя, че на моменти е работил 100 часа на седмица за проектите си Tesla Motors и SpaceX.

16. През 2013г. е направил чертеж на една транспортна система, която ще намали времето за пътуване на 30 мин. от San Francisco до Los Angeles. Тогава изяви още, че ако някой не се заеме с това нещо, може да направи и прототип на проекта.

17. Elon Musk притежава специално за него произведен бърз жет модел Dassault 900 с цели 12 седалки.

18. През 2012г. се присъединява към The Giving Pledge и дава клетва, че ще дари една голяма част от състоянието си за добри каузи.

19. Не е лъжа и това, че е създател на Musk Foundation подкрепяща организациите в сферата на образованието които са насочени към технологиите, наука и космос, организации, чиято цел е да подпомагат здравословното развитие на децата и образованието им и още много други. Притежава и фондацията X Prize, чиято цел е възобновяемата енергия.

20. Musk се определя още като истински читател на книги. През детството си той е отделял на ден 5 часа за да чете книги, като в това голям принос е имала майка му. Казва, че като намира време още го прави с удоволствие и от време на време отива в градската библиотека за да разлиства и открива интересни книги.

21.Брат му Kimbal Musk, споделя, че в училище Elon е бил сред тези, които се подиграват с него, бутат и унижават от останалите. Оставате настрана, че е бил сред популярните ученици, ако са знаели, че един ден Elon Musk ще стане притежател на състояние от 13 милиарда долара, дали отново са щели да се държат с него така?… общо взето били трудни времена.

Както виждате, пионерът макар всички тези драми и трудни времена, успя да промени света и продължава да го прави. Е, успяхте ли да извлечете вдъхновения от живота му? Вие какво ще кажете и как ще коментирате тези факти за него, молим ви да споделите в коментарите по-долу в тази страница

Print Friendly, PDF & Email

Харесвате ли това, което четете тук? Харесайте ни във Facebook, за да получавате известие, когато публикуваме нова статия или актуална новина. Може също да подкрепите развитието на този сайт като се запознаете с тази страница.