Bitcoin става на 9 години

Bitcoin

Електронната система за крипто-валута с отворен код Bitcoin бе анонсирана от неизвестния Satoshi Nakamoto на 31 октомври 2008, който се счита и за основател. Може би вече всеки средно напреднал интернет потребител е чувал за тази крипто-валута, която е децентрализирана т.е. няма централно място на управление, не се държи от някаква организация, финансова институция или от някаква друга форма за управление.

Всъщност за рождена дата на Bitcoin-а се определя 3 януари 2009 година, понеже тогава се създаде първия блок “номер едно”, който в по-късен етап се преименува на „нулевият блок“ т.е. началото на една революция във финансовата система. Днес криптовалутата Bitcoin постави световен рекорд, като отбеляза уникален ръст на цената си и благодарение на това стана лидер в списъка. Даже може да кажем, че създаде бум на инвестициите в сектора на криптовалутите – инвеститори, предприемачи, трейдъри, майнъри, компании, аналитици и всички останали, които инвестираха в него, вече берат върха на черешата.

През 2009 година, при изчисляване на един блок майнърите получаваха награда от 50 биткойна, а сложността на мрежата беше приета за 1. Тогава Bitcoin-a не беше най-прословутото нещо на света, но важното беше, че основите бяха положени. Сега от мнозина той се счита за финансов балон, пирамида, загуба на време, план за унищожение на финансовата система,  а за други е абсолютно хитър метод на масоните за поставяне началото на една нова финансова революция.

Има най-различни спекулации, всеки има различно мнение по въпроса, но факт е, че днешно време в редица държави можеш да използваш тази криптовалута като начин за разплащане. Разбира се, всяко едно нещо си има и отрицателна страна. Понеже мрежата е децентрализирана, тя се използва и от страна на лошите хора и престъпни групи като хакери, мафиоти и различни криминални организации.

Не знаем какво ще бъде бъдещето на криптовалутата Bitcoin, но само времето може да ни даде ясен отговор на този въпрос.

Print Friendly, PDF & Email

Харесвате ли това, което четете тук? Харесайте ни във Facebook, за да получавате известие, когато публикуваме нова статия или актуална новина. Може също да подкрепите развитието на този сайт като се запознаете с тази страница.