Elon Musk: „Изкуственият интелект може да е най-големия риск за човешкия манталитет!“

Elon Musk
Print Friendly, PDF & Email

В миналите дни се състоя събрание в „Националната асоциация на Губернаторите“ (National Governor’s Association), където Елън Мъск сподели своите виждания относно проучванията върху изкуствения интелект. Той сподели, че когато тези проучвания стигнат до определен предел, че вече изкуственият интелект да е част от нашето ежедневие, както е сега със смартфоните, правителствата по света трябва да се подготвят за мигновени решения.

Какво каза Elon Musk още по темата?

Имам достъп до най-новата технология, която работи с изкуствен интелект и мога да кажа, че това нещо, може да бъде голям риск за човешкият живот. Всъщност, това не е първото предупреждение на Elon Musk. Той на всяко голямо събрание споделя добрите и отрицателните страни на изкуствения интелект.

Той твърди, че незабавно, още сега, трябва да се предприемат мерки за сигурността на човека, защото когато решим да реагираме или да дадем откат на изкуствения интелект, вече може да е прекалено късно. т.е. възможно е нещата да излязат извън контрол.

Обаче, това, което притеснява Мъск в голяма степен, не е чак толкова самият изкуствен интелект, колкото достъпа на големите компании и инвеститорите до тази технология. Мъск твърди, че те вместо в полза на човека, те ще го използват като прибор за надпреварата и лидерството над света.

Правителствата по света трабва да кажат „всички да спрат дейсностите си във връзка с изкуствения интелект“, докато проверят кой какво е направил и дали е сигурно за човека, дали дейсностите и проучванията които са направени досега не крият риск за бъдещето на човечеството. Освен това, всички трябва да спазят това правило, което се налага от правителствата, защото тогава се попада в една ситуация, в която играта става нечестна и инвеститорите ще започнат датормозят фирмите.

Другото притеснение на Елън Мъск, е че роботите ще станат основната роботна ръка, като изместят човешките способностии умения. Това от своя страна означава, че хората ще започнат да остават без работа, което пък със сигурност щедоведе до психологични проблеми и нервни разстройства.

Мъск спорели и за най-огромното си опасение – Изкуствения интелект в мрежата. Ако вземем за пример, че изкуственияинтелект започва да пише фалшиви новини, като интерпретира мейл съобщения, лъжливи медийни новини и т.н. всъщностможе да се предизвика и създаде истинска световна война. Не забравяйте че „Моливът е по-остър от меча!“, допълни Мъск.

„Представяте ли си, че това нещо, може да създаде хиляди проблеми в охранителния сектор, даже само това е достатъчноза да се започне една война. Трябва незабавно да предприемем мерки, преди да е станало късно!“. Така заключи темата милиардера.

Добре е да ви подсетим, че за да покаже своите опасения относно изкуствения интелект, Елън Мъск даже вече е създал фирмата „Neuralink„, която се занимава с изобретяване на системи и методи за предпазване от изкуствения интелект.

Автор: Аднан Расим

Харесвате ли това, което четете тук? Харесайте ни във Facebook, Twitter, Instagram, Google+, за да получавате известие, когато публикуваме нова статия или актуална новина. Може също да подкрепите развитието на този сайт като се запознаете с тази страница.