Как да живееш без Google?

life without google

Искаш ли да премахнеш Google от живота си? Всъщност това е напълно възможно!

Google има системи за проследяване на вашата активност в около 75% от сайтовете в глобалното уеб пространство, сочат проучванията. Това означава само едно, те не проследяват само вашите търсения в търсачката им, но и знаят за вашата цялостна активност, т.е. те знаят дори кои сайтове посещавате, колко време стоите в тях и какво точно правите. От това следва и факта, че те могат вече да имат даже вашите лични данни, които могат да ги използват за да ви покажат релевантни реклами и информация.

Много хора не разбират същността на това пред което са изправени и не ги е грижа за тяхната поверителност, но ако вие сте от тези, които са против проследяването от големите компании и нямате желание да им давате личните си данни и информация за сърфирането, което правите, то тази статия е точно за вас. По-напред в тази статия ще се запознаете с сайтове и услуги, които са против шпионажа от големите риби, затова сигурността ви от тяхна страна е гарантирана, поне 90%. Все пак е добър процент.

1. Търсачка?

Алтернативи на търсачката на Гугъл има безброй, но една от най-качествените, които може да използвате за търсене на информация е DuckDuckGo. Търсенето, чрез DuckDuckGo може да се каже, че почти е анонимно, т.е. вашето търсене не се проследява от самата търсачка, местоположение, лични данни и т.н. Всичко това за тях е излишно! За локално търсене може да изберете опция от разширените настройки и не само. Търсачката предлага още доста интересни опции като промяна на тема и други.

2. Gmail, Calendar & Contacts?

FastMail е един от добрите опции, които може да използвате. Само, че е платен, но ако става въпрос само и единствено за мейл, Protonmail.com предлага напълно криптирана поща и е напълно безплатно, разбира се има и варианти за платени услуги. Плюс това те предлагат и VPN от който може да се възползвате срещу една скромна сума. Друга криптирана електронна поща се предлага от Tutanota.com.

3. Видео-платформа?

Това, че Youtube стана като каша е повече от факт, затова ако искате нещо качествено, предложението към вас е Vimeo, безплатен и с опции за платена версия. Ако трябва да го сравним със сайта за видео споделяне на глобалния лидер, то може да кажем, че качесвото в Vimeo надделява. Нищо не ви коства да опитане нещо ново и свежо. 🙂

4. Google Maps?

И тук има алтернатива, разбира се, винаги е имало и винаги ще има. OpenStreetMap –  Пак нещо свежо и готино. Ако се задълбочите в използването му със сигурност ще ви е от полза.

5. Google Drive?

Тука вече съвсем с чиста съвест предложението е Mega.nz – криптиран облак с 50GB безлатно свободно пространство. Паролата ви се знае само от вас, т.е. достъп до облъка ви няма никоя друга страна, което ще рече, че трябва да си помните добре паролата и да си напавите бекъп на възтановяващя ключ, иначе кажете чао на файловете си. Има и опция за разширяване на пространството срещу определена сума. Да ви напомним, че облъкът от Google е само 15GB, което е като за подигравка.

6. Браузър?

Забравете за Google Chrome! Кажете здрасти на Tor, Brave и Firefox. Браузърите са напълно безплатни с възможности за допълнителна настройка на сигурността. Могат да се кажат доста работи за тези изброени браузъри, особено, когато става въпрос за Tor Browser, но тази тема ще я разгледаме в друга статия. В комбинация с VPN, Proxy и DuckDuckGo ще сте като изтребител Stelth. Невидими и неуловими. Може да се кръстите даже призрачният потребител в Интернет.

7. Да, нещо за блогването.

Blogger? Не! Забравете и за него. Всеки уважаващ себе си блогър вече използва WordPress. Не е казано да си платите за хостинг и домейн, може да използвате и безплатния вариант на платформата за блогване. Имате възможност за избор на почти хиляди безплатни теми, както и платени. Лесен интерфейс и хиляди безплатни добавки, които се инсталират лесно и пестят допълнителни главоболия.

8. Чат?

Забравете за Messenger или Google Alo. Вече ви запознахме с приложението Signal. Време е да кажете на тези тъпаци, че не сте от балъците, които дават лична информация така лесно.

Надяваме са изброените по-горе неща да ви са от полза, а ако имате допълнителни предложения, очакваме мнението и предложенията ви в коментарите.

Print Friendly, PDF & Email

Харесвате ли това, което четете тук? Харесайте ни във Facebook, за да получавате известие, когато публикуваме нова статия или актуална новина. Може също да подкрепите развитието на този сайт като се запознаете с тази страница.