Microsoft и Facebook вече имат общ подводен фибер-оптичен кабел

MAREA Subsea Cable

Microsoft и Facebook довършиха работата си с най-развития им досегашен фибер оптичен кабел, който свързва Америка с Европа под Атлантическия океан. В момента на 5.5 км дълбочина под водата на Атлантическия окен се намира последният проект на технологичните гиганти Microsoft и Facebook, също така и Telxius (Испанска комуникационна компания).

От гледна точка на предишните им подобни кабели, тази е най-развитата сред тях и има наименованието Marea, която на испански език означава “Ела-Замини”. Както отбелязазахме това е общ проект на трите компании. Размерът на информацията, която кабелът може да пренася информацията е 160 Tbps. Тези параметри бият предишният кабел на Google, който се казва Faster с цели 2.5 пъти повече.

Според данните посочени от Microsoft, кабелът се разполага от Virginia Beach чак до Bilbao и е дълга 6400 км. Макар, че проектът е завършен до 2018 година няма да влезе в употреба за крайните потребители.

Кабелът тежащ 4649 тона ще се използва от трите компании взаимно. Добре е да отбележим, че повече от такива проекти свързват New York или New Jersey с Европа, затова този път е нещо съвсем по-различно.

Microsoft сподели в блога си, че са прибягнали до такова различие с цел да се предпази комуникацията при природни бедствия от урагани и тайфуни, понеже преди това комуникацията с Европа на места е прекъсвала при наличието на такива случаи. Изглежда големите риби са взели поуката си от тези щети.

Технологичният гигант Microsoft отбеляза, че няма да сподели какъв е размерът на инвестицията за проекта, но си призна, че тя е създадена с цел да се увеличат размерите на предавата информация в Microsoft и Facebook.

Print Friendly, PDF & Email

Харесвате ли това, което четете тук? Харесайте ни във Facebook, за да получавате известие, когато публикуваме нова статия или актуална новина. Може също да подкрепите развитието на този сайт като се запознаете с тази страница.