Bitcoin достигна смазваща цена от 7,389.88$

Биткойн нов рекорд

Към момента на писането на тази статия, според данни от Coindesk, както се вижда и от диаграмата, крипто валутата Биткойн достигна наистина смазваща цена от 7,389.88$/BTC. Такъв растеж на криптовалутата във финансофия пазар, съвсем естествено става обект на свръх-голяма критика и веднага се появават теми като “Балон ли е Биткойна?” и т.н.

Биткойн

Дали е балон или не, без това ще видим с очите си в по-късен етап, но покрай тази новина искаме да ви отвлечем вниманието и към следното. Към твърдението, че лидерът на крипто-валутите Биткой е 100% балон се присъединиха и още двама управители на големи и добре познати банки.

Единият е изпълнителният директор на швейцарската банка Credit Suisse, Tidjane Thiam, а другия е Koos Timmermans от ING Bank.

Преди два дена от страна на New York Times беше подчертано, че коментарите на Tidjane Thiam относно високата цена на Биткойна и рекорда му от такъв ръст, който е невиждан досега е благодарение на факта, че в момента крипто-валутата основно се използва с цел генериране на някаква печалба от тези ръстове и спадове. Именно това е общата страна на този растеж, от друга крипто-валутата притежава особена анонимност, който е проблем за повечето държавни организации и финансови институции. Всичко това го отбелязва като един балон във финансовия сектор.

Освен това той каза, че няма апетит и няма как да има за крипто-валута, чрез която се перат огромни, даже ужасяващи количества пари от страна на различни видове хора, които се занимават с престъпна дейсност естествено, макар и да не важи за всички, все пак се използва и за тази цел.

Koos Timmermans пък сподели, че крипто-валутите и по-специално Биткойн, може да са изключително ефикасно и удобно средство за обмен и транзакции на пари, но никога не би препоръчал на своите клиенти да инвестират или използват подобни неща.

В репортажа, който беше дал за CNBC коментарите му бяха следните: “Крипто-валутите може да са прекрасни инструменти за работа с транзакции и пари във света на финансите, но все пак никога не бихме препоръчали на нашите клиенти да инвестрат в подобни неща, понеже все още незнаем, колко уязвими могат да бъдат крипто-валутите и да гледаме на тях като бъдещето на парите, все още е рано.”

Print Friendly, PDF & Email

Харесвате ли това, което четете тук? Харесайте ни във Facebook, за да получавате известие, когато публикуваме нова статия или актуална новина. Може също да подкрепите развитието на този сайт като се запознаете с тази страница.