21 факта за Elon Musk, които може би не знаете

Elon Musk Space X Tesla Motors
Print Friendly, PDF & Email

Историята е свидетел за пионерите, които промениха света като създадоха стотици изобретения в полза на човечеството и до ден днешен все още продължават да го правят. От машини, които работят със силата на парата стигнахме до космически совалки и този факт ни кара да се посмеем на думите „Вече няма какво да се изобрети!“, изрекани преди време от президента на Американската катедра за издаване на патенти – Charles Duell.

Да оставим настрана тази смешна и подигравателна реплика. Това, за което днес говорим са теми като соларни панели, квантови компютри, свръх-бързи машини за транспорт, електрически автомобили и още много други щуротии, които преди 1 век са звучали като невъзможни тъпотии.

Всъщност и днес посред нас има една жива легенда, която със всеки изминал ден допринася за развитие на човечеството със своите изобретения. Разбира се, че е един от най-добрите пионери, които историята е виждала някога и той се казва Elon Musk.

Днес той е на 45 години. Преследва своите мечти чак от 1995 година насам т.е. от 24 годишна възраст. Всички го познават и знаят като човека променящ историята или по-скоро като пионер в технологичната индустрия.

За целия този период той успя да създаде компаниите SpaceX, Tesla Motors и Paypal. Разбира се това са само малка част от проектите, които той е стартирал. Логично е да се досетим, че както успехи, така и провали е имал всеизвестният милиардер Elon Musk. По-тази логика, след време може да впишем в историята следната мъдрост: „Ако имахме само успехи и никой не правеше грешки, тогава какъв смисъл щеше да има от всичко това, което правим?“.

След тези думи, не можем да кажем, колко е предвидлив Elon Musk, но със сигурност има неща, които можем да научим от него, както и извлечем факти за мотивация. Всъщност колко знаем за него? След малко ще разгледаме неща, които може би не знаете за известният пионер. Възможно е да сте чули някои неща за него, но все пак искаме да ви разведем на една разходка към живота и ежедневието му…

1. Роден е през 1971г. в столицата на Южна Америка – Pretoria.

2. Майка му Maye Musk е фотомодел от 15г. възраст и на 63г. шокира всички като позира за списанието New York Magazine за да се заяде с Demi Moore.

3. На на 12г. Elon подчерта своите умения в сферата на технологиите, като създаде видео игра на име Blastar и го продаде на фирмата PC and Office Technology за 500 американски долара.

4. Завършва Икономика, също и Физика в Пенсилванския университет. През 1995 година, макар и да влезе с отличен успех в StanFord, той решава нещо, което ще промени живота му. След два дена напуска университета StanFord. Заедно с брат си Kimbal Musk започват да работят по Zip2. През 1999 я продават за 307 милиона долара в брой и активи на стойност 34 милиона долара на AltaVista.

5. По време на обучението си открива, че всъщност човечеството има нужда от по-важно нещо – чист въздух, космос и интернет.

6. Годината е 1999. Създава основите на една от най-големите системи за онлайн разплащане в днешно време – PayPal, тогавашният X.com. През 2002 PayPal се продава на eBay срещу активи на стойност 1,5 милиарда долара.

7. През 2002 година създава компанията SpaceX. На 31г. възраст удря подпис на най-важния си проект дотогава – компанията за космически транспорт и логистика. Първите от създадените ракети са Falcon 1 и Falcon 9, а първата машина на компанията има наименованието Dragon.

8. Tesla Roadster – първият електромобил на Tesla Motors се продава в 31 държави и 2500 парчета намират собственици.

9. Мъск, притеважа най-много активи и е изпълнителен директор в SolarCity. Тя е най-голямата компания в Америка, която се готви да доставя електричеството на цяла Америка като използва слънчевата енергия и соларните панели.

10. За 1 милион долара купува колата-подводница, участваща в заснемането на кадрите James Bond през 1977 в филма „The Spy Who Loved Me“.

11. От създателите на Google – Larry Page, споделя че ако някой ден трябва да остави състоянието си на някого, то наследникът му ще бъде Elon Musk. В речта си Лари казва: „Ако някой ден трябва да предам цялото си състояние ня някого, ще избера Elon Musk. Човека иска да отиде в Марс, ще промени света!“.

12. Първото дете на Мъск, Nevada Alexander умира 10 седмици след раждането си. След това той става баща на две момичета и 3 момчета, общо 5 деца.

13. Продуцента на всеизвестният филм Iron Man, Jon Favreau в един свой репортаж споделя, че за дизайна за главният герой във филма т.е. робота на Tony Stark са взели вдъхновение от Elon Musk. По-късно във втория филм на Iron Man, фабриката SpaceX участва в заснемането му.

14. Най-известното списание за предприемачество в Америка – Forbes, класира пионера в „Топ 10 на най-силните CEO-та на Америка под 40г.“

15. Elon Musk споделя, че на моменти е работил 100 часа на седмица за проектите си Tesla Motors и SpaceX.

16. През 2013г. е направил чертеж на една транспортна система, която ще намали времето за пътуване на 30 мин. от San Francisco до Los Angeles. Тогава изяви още, че ако някой не се заеме с това нещо, може да направи и прототип на проекта.

17. Elon Musk притежава специално за него произведен бърз жет модел Dassault 900 с цели 12 седалки.

18. През 2012г. се присъединява към The Giving Pledge и дава клетва, че ще дари една голяма част от състоянието си за добри каузи.

19. Не е лъжа и това, че е създател на Musk Foundation подкрепяща организациите в сферата на образованието които са насочени към технологиите, наука и космос, организации, чиято цел е да подпомагат здравословното развитие на децата и образованието им и още много други. Притежава и фондацията X Prize, чиято цел е възобновяемата енергия.

20. Musk се определя още като истински читател на книги. През детството си той е отделял на ден 5 часа за да чете книги, като в това голям принос е имала майка му. Казва, че като намира време още го прави с удоволствие и от време на време отива в градската библиотека за да разлиства и открива интересни книги.

21.Брат му Kimbal Musk, споделя, че в училище Elon е бил сред тези, които се подиграват с него, бутат и унижават от останалите. Оставате настрана, че е бил сред популярните ученици, ако са знаели, че един ден Elon Musk ще стане притежател на състояние от 13 милиарда долара, дали отново са щели да се държат с него така?… общо взето били трудни времена.

Както виждате, пионерът макар всички тези драми и трудни времена, успя да промени света и продължава да го прави. Е, успяхте ли да извлечете вдъхновения от живота му? Вие какво ще кажете и как ще коментирате тези факти за него, молим ви да споделите в коментарите по-долу в тази страница

Автор: Аднан Расим

Може би ще намерите за интересно:

bitcoinПечели допълнителни приходи като работиш от вкъщи. Гъвкаво работно време, хиляди проекти и гарантирано плащане. За повече информация посетете сайта на Freelancer.
Free Programming Course Домейни, споделени сървъри, VPS и Хостинг от ICN