Как да създаваме по-защитени пароли за своите акаунти в интернет?

силни пароли
Print Friendly, PDF & Email

В тази статия с вас ще споделя някои методи чрез, които ще може да бъдете по предпазливи относно създаване на акаутите си, независимо от тематиката на сайта. Както знаете първото нещо от което това зависи е сигурността на паролата, която създавате при регистрация. Това е решаващ фактор за много неща, извършвани от вас в онлайн пространството.

Колкото по-сигурна и трудна за разбиване е паролата ви, толкова по-малка е вероятността някой злонамерен човек да получи достъп до акаунта ви и  евентуално да открадне личните данни, отбелязани при регистрация или в по-късен етап и не само. Съобщения, снимки, банкови акаунти и пр. Затова, никога не пренебрегвайте тази тема без значение от оправданието.

В интерес на истината не е нужно да сте агент на CIA за да може да създавате сложни и трудни пароли за разбиване, достатъчно е да вложите малко мозъчна активност, бъдете сигурни, че е безплатно.

 1. Избягвайте пароли от вида 123456789

Едни от най-лесните пароли за разбиване са тези започващи с 123456789 или 1234ivan, moetokuchebobi, PP3456AC, 123123, 1122334455, 1204905040, 120490 (последните два примера бяха ЕГН и рождена дата). Обърнете внимание, че неща свързани с вас, вашите домашни любимци, роднини, близки, вашите вкусови предпочитания са може би не много лесни за отгатване, но не са и най-трудните на света, така че другия път като създавате пароли от подобен вид ще бъде добре, ако се позамислите.

 1. Използвайте сложни комбинации

Обикновено под сложни комбинации се разбират пароли съдържащи цифри, малки букви, големи букви, символи и други кодови названия. Пример: %$*§dfhGF8$,.F>,:’[}{-FXd-=!#. Това е сложна парола за разбиване, но разбира се трябва да имаме предвид, че в онлайн пространството няма невъзможни неща. Няма 100% защитено нещо, но днешно време наистина има свръх-сложни системи за разбиване, които не са по силите на всеки хакер, а може би са само 2-3ма в целия свят, такива, които не признават граници.

 1. Използвайте генератори на пароли

Това нещо може да ви бъде в полза, като към предишната точка 2ра. Ако не ви бива в създаването на сложни пароли или това е безинтересен процес за вас, оставете мръсната работа на програмите. В Интернет  има доста добри генератори за създаване на произволни сложни пароли. Аз няма да посоча конкретни за да не нося отговорност при евентуални възникнали неприятни случки.

 1. Двуфакторна синхронизация

Част от големите компании вече предлагат тази опция за по-голяма сигурност на профила ви. Ако имате възможност да се възползвате от нещо такова, направете го без да се замислите. Определено това ще ви донесе допълнителна защитна стена и в комбинации със сложни пароли, може да спите спокойно.

 1. Използвайте актуална ел. поща при регистрация

Много потребители не обръщат внимание на тази тема, понеже собствениците на сайтове имат навика да се сещат често за вас и в един момент съобщенията, които изпращат стават досадни. Напълно сте прави, но винаги може да се отпишете от всеки бюлетин или да отбележите досадното писмо като спам. Проблемът ви е решен. Регистрацията с актуален мейл е важен, защото за възстановяване на профил в по-късен етап ще ви бъде необходим.

 1. Не споделяйте паролата си

Още един важен критерий, необходим за сигурност. Личното пространство и информация са неща, които не е хубаво да се знаят от всеки човек, но все пак вие си решавате. Отговорността е изцяло ваша. Помнете, че самите доставчици на услуги в интернет никога няма да поискат вашата парола, защото те нямат нужда от нея. Могат да ви съдействат при технически проблем и без необходимост от паролата ви.

 1. Намерете скривалище за паролите си

Било на обикновен лист или в онлайн (офлайн) потрфейл за съхраняване на пароли. В интернет има различни доставчици на тиква услуги. Малко претърсване за достоверни портфейли ще ви помогне да се сдобиете за какво става въпрос, но не се доверявайте на всеки предлагащ тази опция. Аз лично предпочитам да си съхранявам паролите офлайн на хартия или хард диск. Изборът е ваш, тук вече става въпрос вкус и предпочитания. Това също е важен детайл. Понеже човек не всичко помни, този процес ще помогне много, ако не сте от най-активните интернет потребители.

 1. Периодично обновявайте паролата си

Кратко, ясно и точно. Обновяването на паролата, ще затрудни допълнително злонамерените хора, опитващи се да получат достъп до вашия личен свят.

 1. Внимавайте какво инсталирате на компютъра си

Съществуват така наречените „Кейлогър“ програми, чиято цел е да записват абсолютно всичко, което щракате на клавиатурата. Ако случайно поради невнимание инсталирате на компютъра си нещо от този сорт, вероятността скоро да бъдете хакнете не би трябвало да ви изненада.

 1. Пазете се от фишинг атаки

Това може би е един от най-любимите методи на хакерите. Защото е сравнително лесно за тях и има опция да се прави масово. Обикновено от страна на кибер-престъпника се изпраща електронно писмо до отбелязаната цел, т.е. жертвата. Съдържанието на писмото се състои от закани да се кликат по разни линкове или да се изтеглят прикачените файлове. Ако се съгласите да правите нещо подобно, целият филм приключва там. Вече сте в злите ръчички. Видите ли съобщения от подобен тип – изтрийте го на секундата. Като цяло е по-добре да не отваряте писмата от непознати лица, но това пак зависи от работната ви дейност разбира се.

 1. Не използвайте едни и същи пароли навсякъде

Това е най-грубата грешка, която може да направите въобще. Веднъж разбита парола, ще бъде използвана и на останалите ви акаунти, които са свързани с вас. Старайте се да използвате различни пароли на всеки един акаунт, който използвате.

Надявам се статията да е била полезна и информативна.

Автор: Аднан Расим

Може би ще намерите за интересно:

bitcoinПечели допълнителни приходи като работиш от вкъщи. Гъвкаво работно време, хиляди проекти и гарантирано плащане. За повече информация посетете сайта на Freelancer.
Free Programming Course Домейни, споделени сървъри, VPS и Хостинг от ICN