Jeff Bezos изпревари Bill Gates и стана най-богатия човек на света

Jeff Bezos
Print Friendly, PDF & Email

Jeff Bezos, който е основател на компанията за електронна търговия Amazon, според статистиките поддържани от Bloomberg точно в понеделник нетното му състояние вече е 105.1 милиарда долара спрямо индекса на милиардерите. Forbes споделя, че притежаваните от Bezos активи се оценяват на 104.4 милиарда долара.

Може би си си задавате от къде идва това богатство на Джеф Безос? – от акциите, които притежава върху Amazon. Общо 78.9 милиона на брой. С повишението на стойността им с 1,4% в началото на седмицата, състоянието на Jeff Bezos също се увеличи с 1.4 милиарда долара. Считано от началото на тази година, наблюдава се поскъпване на книжата с близо 7%.

Това не е всичко. Технологичният предприемач притежава акции и в други компании, като Washington Post, Blue Origin и др. Blue Origin е компания също създадена от милиардера, която има за цел да организира космически пътувания или туризъм.

За първи път Jeff Bezos стана най-богатия човек на света през юли, като изпревари Bill Gates само за кратко, както се казва щастието не продължи много дълго. Няколко месеца след това, през месец октомври, предприемача отново се нареди на първо място. Късметът пак беше на негова страна и след предпразничното пазаруване през месец ноември, ръстът на акциите му помогнаха да надвиши прага от 100 милиарда долара.

Според данни посочени от Forbes състоянието на Bill Gates към момента се оценява на 91.9 милиарда долара, а от Bloomberg казват, че е 93.3 милиарда долара, като и според двете класации основателят на Microsoft се нарежда на второ място в класацията. Но има нещо друго, което трябва да се вземе под внимание казват от Forbes.

През месец април 1999 година богатството на Бил Гейтс е бил за кратко време над 100 милиарда долара, като ключова роля за този процес играе увеличаването на стойността на активите му, причинено от интернет балона. Ако трябва да коригираме тази сума, спрямо инфлацията през онова време, сега тази стойност днес би се равнявала на 148 милиарда долара.

Дори и да не се направи такава корекция, Bill Gates би бил най-богатия човек на света все още, ако не бяха неговите дарения за добри каузи и инициативи. Размерът на даренията направени от Gates се изчислява на над 64.7 милиарда долара, с което нетното му състояние би било над 150 милиарда долара.

Автор: Аднан Расим

Може би ще намерите за интересно:

bitcoinПечели допълнителни приходи като работиш от вкъщи. Гъвкаво работно време, хиляди проекти и гарантирано плащане. За повече информация посетете сайта на Freelancer.
Free Programming Course Домейни, споделени сървъри, VPS и Хостинг от ICN