NASA успешно направи контакт със сателит изгубен преди 13 години

IMAGE
Print Friendly, PDF & Email

Понякога нещата не вървят така както очакваме и не всичко приключва според изчисленията ни. Пресен пример за това доказателство е скорошната случка на NASA със изгубения сателит преди 13 години. През 2000 г. NASA стартира програмата „Imager for Magnetopause-to-Aurora Global Exploration“ (IMAGE), с цел да се създадат първите изображения на атмосферната плазма.

Сателита приключва успешно своята мисия през 2002 г., но за жалост не успява отново да влезе в орбитата на земята, за да се прибере у дома и остана в обхват до 2005 г. Учените се надяваха слънчевото затъмнение през 2007 г. да рестартира системите на сателита и той да се завърне отново вкъщи, но уви. IMAGE беше оставен на произвола на съдбата и осъден да прекара остатъка от дните на живота си обикаляйки необятния космос. По-рано този месец обаче, сателита отново го забеляза един аматьор астроном.

Доклада към NASA за изгубения сателит отне няколко седмици за да се потвърди, че изгубения сателит наистина е IMAGE. Получи се забавяне защото, някои видове хардуерни компоненти и операционни системи инсталирани на сателита вече липсваха, но в интерес на истината някои драйвери бяха обновили своите версии с по-нови за онова време, което по-принцип изисква инженерска намеса. Но след известно разтърсване, лабораторията по приложна физика на Джонс Хопкинс в Лоръл, Мериленд, успешно събра телеметрични данни от спътника, потвърждавайки идентификацията му.

Екипът прекара следващите седмици в анализиране на получените данни от сателита за да научи нейната траектория, която е правила за тези години и друга информация, която е регистрирала по време на своето пътешествие.

Автор: Аднан Расим

Може би ще намерите за интересно:

bitcoinПечели допълнителни приходи като работиш от вкъщи. Гъвкаво работно време, хиляди проекти и гарантирано плащане. За повече информация посетете сайта на Freelancer.
Free Programming Course Домейни, споделени сървъри, VPS и Хостинг от ICN